Pączki na Targówku
Pączki na Bródnie – tradycyjne smażone z dodatkiem domowej marmolady
Na Bródnie pączki to klasyka wśród smakołyków, gdzie każdy krok, od przygotowania ciasta po dodatki, jest wykonywany z poszanowaniem tradycyjnych receptur. W przeciwieństwie do masowo produkowanych wersji, te pączki nie powstają z gotowego ciasta i sztucznej marmolady; są pieczołowicie przygotowywane od podstaw, co gwarantuje niepowtarzalny smak i autentyczność. Składniki, takie jak domowa marmolada i kandyzowana skórka pomarańczowa, nadają im wyjątkowy charakter, sprawiając, że są idealnym wyborem dla tych, którzy cenią tradycję i unikalne doznania smakowe.
Pączki na Bródnie – pączki na Targówku
Składniki na ciasto do naszych pączków:
- Mąka pszenna
- Świeże mleko
- Świeże drożdże
- Cukier
- Masło
- Żółtka jajek
Nadzienie:
- Konfitura z owoców (jabłka, śliwki, aronia, cytryna)
Lukier przygotowujemy samodzielnie:
- Cukier
- Woda
- Ocet
Dodatkowo, skórkę pomarańczową kandyzujemy własnoręcznie!
Dobra tradycyjna cukiernia na Targówku
Najlepsze pączki na Targówku
Odwiedź też nasze cukiernie:
CukierniauJablonowskich.pl/cukiernie-warszawa
Dołącz do nas na Facebooku
https://www.facebook.com/cukierniaujablonowskich
DOBRE PĄCZKI NA BRÓDNIE
Gdzie znajdę dobre pączki na Bródnie? Gdzie są dobre pączki na Targówku?
Tłusty Czwartek to ostatni czwartek karnawału, a tego dnia na stołach powinny królować przede wszystkim pączki. Ponoć Polacy spożywają wówczas około miliona tych smakołyków, co oznacza, że statystycznie każdy z nas zjada mniej więcej 2,5 pączka. To naprawdę imponująca liczba. No cóż, w ten jedyny dzień w roku warto pozwolić sobie na słodką rozpustę. W końcu pączki nie są nowością – znane były już w starożytności, choć wówczas wcale nie były słodkie.
PĄCZKI – HISTORIA W SKRÓCIE
Początki pączków sięgają czasów starożytnego Rzymu, jednak wówczas nie przypominały one dzisiejszych wersji, które tak chętnie spożywamy. Wykonywano je z ciasta chlebowego i nadziewano słoniną lub boczkiem, co nadawało im słony albo pikantny smak. Spożywano je zazwyczaj podczas obchodów zakończenia zimy i nadejścia wiosny. W kolejnych wiekach na terenach Polski pojawiały się pączki ze skwarkami, zwane również pampuchami. W średniowieczu mnisi przygotowywali pączki z ciasta drożdżowego.
Pod koniec XVI wieku zaczęły się pojawiać pączki w słodkiej wersji, choć były one wówczas nadzwyczaj twarde. Dopiero w XVIII wieku, wraz z powszechnym użyciem drożdży, pączki nabrały kształtu zbliżonego do dzisiejszego. Cecylia Krapf, prowadząca słynną wiedeńską cukiernię na przełomie XVII i XVIII wieku, uznawana jest za prekursorkę współczesnych odmian pączków. Serwowała ona drożdżowe kule nadziewane owocami.
PĄCZKI NA CAŁYM ŚWIECIE
Świat zna różne rodzaje pączków. W Polsce popularne są zwłaszcza pączki berlińskie – miękkie, okrągłe, z charakterystycznym jaśniejszym paskiem w najszerszym miejscu, nadziewane powidłami, czekoladą, adwokatem lub toffi, pokryte obficie lukrem lub cukrem pudrem. Te pyszności królują zwłaszcza w Tłusty Czwartek, zdobywając serca wielu smakoszy.
W Ameryce
Tam największą popularnością cieszą się donuty – puszyste, lekko chrupiące ciastka z charakterystyczną dziurką w środku, uwielbiane nie tylko przez Amerykanów, ale także przez wielu z nas. W Polskich cukierniach dostępne są również pączki wiedeńskie, które pomimo nazwy nie pochodzą z Austrii, a są tradycyjnymi hiszpańskimi ciastkami, u nas nazywanymi gniazdkami. Parzone ciasto, smażone w głębokim tłuszczu i obficie lukrowane zdobywają wielu zwolenników.
Na świecie pączki przybierają różne formy. W Stanach Zjednoczonych popularne są wersje „wytrawne” z dodatkiem bekonu. W Japonii podaje się je z kremem fasolowym, a w Korei mają wyraźny smak czosnku. Jednak najbardziej nietypowe pączki serwowane są w Singapurze, gdzie przypominają smakiem sushi, gdyż ciasto podawane jest z aromatycznymi wodorostami i wasabi.